MENIU
Cos cumparaturi

MONTAJUL PARCHETULUI - LIPIT SAU FLOTANT


MONTAJUL PARCHETULUI - LIPIT SAU FLOTANT

Ce recomandati: montajul lipit sau flotant al parchetului stratificat?
Este una din cele mai des intalnite intrebari in ultima perioada.

Daca abordam problema din punct de vedere tehnic, montajul prin lipire de sapa confera multiple beneficii:

  • stabilitate dimensionala sporita,
  • posibilitatea refinisarii ulterioare,
  • izolarea fonica,
  • lipsa scartaitului, atat de deranjant pentru multi,
  • transferul termic superior, in cazul incalzirilor in pardoseala.

Exista si cazuri speciale in care se impune montajul flotant:

  • un strat suport, o sapa cu probleme de friabilitate, de consistenta, dublata de imposibilitatea suportarii costurilor aplicarii unei rasini care sa o solidifice, sa o intareasca,
  • atunci cand stratul suport prezinta probleme de planeitate si clientul nu isi permite costul turnarii unei sape autonivelante;
  • dorinta de a realiza montajul intr-o durata de timp redusa;
  • cand se doresc costuri de instalare mici.

Procentul de umiditate din sapa nu ar trebui sa constituie un criteriu in alegere.
Singura solutie viabila de a preveni  umflarea, deprecierea parchetului il reprezinta aplicarea unor rasini epoxidice sau poliuretanice, a unor bariere de vapori, in doua straturi, unul perpendicular pe celalalt.
Utilizarea unei folii PEE, cu sau fara aluminiu, a unui polistiren extrudat  nu rezolva in niciun fel aceasta problema.
Lipirea parchetului implica fixarea placilor de parchet cu adeziv pe stratul suport, pe sapa sau placi din material lemnos, nu lipirea la imbinarea dintre lamele. Nu se recomanda acest lucru pentru ca impiedica  contractia si dilatarea naturala a lemnului, ca urmare a  variatiilor de umiditate si temperatura.
Va recomandam ca pentru lipire sa utilizati adezivii monocomponenti, avand in vedere ca vorbim despre un parchet finisat.
Cei bicomponenti pot distruge finisajul in cazul in care placile sunt patate cu adeziv pe parcursul montajului si nu sunt sterse intr-un interval de timp scurt..

Se recomanda acordarea unei atentii suplimentare la montaj in cazul parchetului uleiat, chiar si in cazul adezivilor monocomponenti.
Montajul flotant reprezinta alegerea comuna atunci cand totul se rezuma la cost.
NU pot intelege cum persoane ce investesc cateva zeci sau sute de mii de euro in constructia si amenajarea unei case, pot face alegerea intre un montaj lipit si unul flotant pentru o diferenta de cateva sute de euro.
In aceasta situatie, recomandarea noastra este sa apelati totusi la firme specializate in montajul de parchet din lemn.
Montajul parchetului stratificat este diferit de cel al parchetului laminat, fiind nevoie de scule si
unelte diferite.
Se recomanda ca montajului lipit sa fie efectuat doar cu firme specializate. Nu are sens sa va supuneti riscului de a distruge finisajul parchetului, instaland parchetul cu firme de constructii sau amenajari interioare.
Acest  fapt  impune de multe ori refinisarea totala a parchetului , cu costuri si neplaceri suplimentare.
Atentie si la calitatea materialelor de montaj utilizate: adezivi, chit, produse de curatat.
In ultimii ani am avut posibilitatea sa intelegem ca utilizarea unor produse ieftine , de slaba calitate, poate genera pierderi semnificative pe termen mediu si lung.

Alegeti produsele necesare de la producatori de materiale de montaj si intretinere recunoscuti, producatori ce dispun de departamente tehnice, ce va pot oferi consultanta.
Solicitati informatii legate de montaj reprezentantilor producatorilor de parchet inainte de aceasta etapa. De cele mai multe ori suntem solicitati dupa ce raul a fost facut, sub diverse pretexte, pentru a oferi solutii de remediere.
Dupa instalarea parchetului, folositi pentru curatatrea si intretinerea parchetului produse de curatenie profesionale adaptate tipului de finisaj: lac sau ulei.

NU folositi produsele de curatat pe baza de ceara, asemanatoare celor comercializate in hipermarketuri.
Ceara nu curata o suprafata, ci ii confera un aspect lucios, ce induce imaginea de curatenie, dar in realitate doar o imbacseste, scazandu-i durata de viata.
Invatati sa va protejati investitia printr-o informare corecta si invatati sa investiti corect banii de care dispuneti in domenii pe care nu le stapaniti.

Sursa articol: infoparchet.blogspot.ro