MENIU
Cos cumparaturi

De cate ori poate fi raschetat un parchet stratificat?


De cate ori poate fi raschetat un parchet stratificat?
Cea mai uzuala intrebare, atunci cand lucrezi in vanzari de parchet, este: de cate ori poate fi raschetat acest parchet?

Povestea raschetatului pleaca din anii 70, 80, ani in care finisarea parchetului in Romania se facea arareori cu lac. Se utiliza o ceara lichida, care avea neajunsul de a acumula praf si murdarie foarte usor, degradandu-se rapid.

Din acest motiv, uneori la 2-3 ani parchetul trebuia raschetat. Raschetarea se facea cu o rascheta, cunoscuta si sub numele de „ticling”, de la germanul „ziehklieng” sau cu rindeaua. La o asemena actiune, din parchet se luau circa 2, 3 milimetri de lemn.
Ceara lichida se fixa in lemn si trebuia indepartat un strat semnificativ inainte de o noua finisare.

Tehnica a evoulat enorm in ultimii 30 de ani, acum, asa zisa raschetare este de fapt o slefuire. Slefuirea se face cu masinile de slefuit cu tambur sau chiar si cu masinile monodisc.

La o slefuire se indeparteaza din parchet un strat de 0,5 – 0,8 mm, in functie de planeitatea suprafetei si capacitatii de reglaj a masinii. Au aparut chiar si masini de slefuit cu programare digitala ce pot slefui doar 0,3 mm.

De cele mai multe ori insa nu este nevoie de „raschetare”, ci doar de refinisare. Cauza asumarii unei decizii de „raschetare” / refinisare este, de cele mai multe ori, zgarierea suprafetei, a lacului.
In acest caz se face o refinisare, o reimprospatare a suprafetei lacuite.

Refinisarea se face cu masina monodisc, buffer, si presupune, in cazul parchetului lacuit, doar matuirea, indepartarea a doua straturi superficiale de lac, fara a intra in lemn.
Ulterior se aplica un nou lac, refacand stralucirea si transparenta suprafetei.

Numarul de refinisari ce poate fi realizat asupra unui parchet stratificat lacuit este practic nelimitat.
Numarul de raschetari ce poate fi efectuat pe un parchet stratificat cu strat de uzura de 3,5 mm este de doua, maxim trei. Atunci cand grosimea stratului de uzura coboara sub 2 mm, apare riscul de exfoliere in cazul unor esente de lemn.

In cazul parchetului uleiat refinisarea consta intr-o curatare profesionala profunda si aplicarea unor noi straturi de ulei.

Cumparatorii ar trebui sa fie mai putin preocupati de acest aspect si mai mult interesati de obtinerea unei fise tehnice pentru produsele achizitionate, inclusiv detalii legate de originea si calitatea materialelor de finisaj, lac sau ulei, folosite de producatori.

Sursa articol: infoparchet.blogspot.ro