MENIU
Cos cumparaturi

Cum ne alegem parchetul triplu stratificat?


Cum ne alegem parchetul triplu stratificat? Care sunt diferentele intre un produs de calitate si unul slab calitativ?

Parchetul din lemn triplu stratificat reprezinta solutia mai stabila, moderna, mai usor de instalat si intretinut raportata la parchetul masiv.
Producatorii de serie utilizeaza, in majoritatea lor,  la fabricarea acestui produs lemn de conifer pentru straturile 1 si 2 si respectiv din esenta nobila ( ex: stejar, frasin, nuc, esente exotice) pentru stratul de uzura.

Producatorii nordici au avantajul ca folosesc un conifer cu o densitate si stabilitate superioara celor din centrul sau sudul Europei, pinul nordic. Acest lucru se datoreaza diferentelor mici de caldura si umiditate intre anotimpuri.
Datorita modului in care este conceput si a stabilitatii dimensionale ce survine acestuia, parchetul din lemn triplu stratificat se recomanda, cu exceptia unor esente precum fag, paltin, mesteacan, jatoba, in cazul incalzirilor prin pardoseala.

Produsul este fabricat din trei straturi de lemn dispuse perpendicular, in speta, straturile 1 si 3 au fibra orientata in acelasi sens, iar stratul doi perpendicular pe acestea.

Datorita montajului flotant, costurile si durata instalarii se reduc semificativ, in raport cu parchetul masiv. In cazul unei relocari sau a unei defectiuni demontarea sau inlocuirea se poate face cu usurinta.

In alegerea unui parchet din lemn triplustratificat pe langa considerentele de ordin estetic, care de cele mai multe ori primeaza,  trebuiesc avute in vedere si o serie de aspecte legate de partea tehnica, calitativa:

1.  Comerciantul sau producatorul trebuie sa manifeste disponibilitatea de a va furniza toata documentatia ce insoteste produsul: certificare CE sau agrement tehnic, fisa tehnica, certificarile de calitate, instructiuni de montaj si intretinere.
In caz contrar, nu aveti certitudinea privind provenienta, calitatea sau garantia produsului.

2.  Atentie la garantie! Garantia pentru a fi reala trebuie insotita de conditii de garantie.
Sunt producatori ce acorda garantii de 25, 30 de ani, fara a va furniza insa conditiile de acordare a acesteia. Veti avea surpriza, ca in cazul in care le cititi, sa observati ca una din conditii poate consta in pastrarea ambalajului initial, ceea ce este aproape imposibil.

3. Foarte importanta este calitatea materialelor de finisaj utilizate: lacuri sau uleiuri !
Lacurile si uleiurile folosite la finisajul parchetului trebuie sa fie ecologice, preferabil furnizate de producatori recunoscuti, cum ar fi Bona, Uzin, Osmo, Waco.
In cazul lacului, acesta trebuie sa fie tratat UV, pentru ca in acest caz culoarea initiala a parchetului va rezista o perioada mai indelungata. Verificati daca este vorba de un lac elastic. In caz contrar in momentul in care veti scapa un obiect pe parchet, lacul se va ciobi in zona respectiva. Un lac elastic permite amprentarea lemnului, fara a se ciobi.
In cazul in care nu este precizat producatorul sau provenienta produselor de finisat, ar trebui sa deveniti mai reticenti in ceea ce priveste achizitia acelui produs.
Nu este important numarul de straturi de lac, cat calitatea acestuia si modul in care este aplicat.
Ideal ar fi sa fie aplicate 5 straturi de lac.

4. Stratul de contrabalans, de pe spate, trebuie sa fie fabricat dintr-o singura lamela pe toata lungimea placii. In caz contrar, stabilitatea produsului are de suferit.

5. Capetele placilor, in zona imbinarii click, trebuie sa fie finisate cu plywood (un placaj multistrat) ce asigura o mai buna rezistenta si o frezare cu acuratete a cickului si implicit o imbinare mai facila. Practic, rezistenta placii, a imbinarii pe capatul scurt al lamelei este mult mai importanta decat cea de pe latura lunga, deoarece greutatea, ca si forta, se repartizeaza in aceasta zona pe o lungime/suprafata mult mai mica.

6. Sistemul de imbinare trebuie sa fie acelasi cand se compara pretul a doua produse. In cazul parchetului cu click, montajul se poate face atat flotant cat si lipit, pe cand in cazul celui nut-feder, doar lipit. Montajul lipit implica costuri mult mai mari.

7.  Atentie la modul in care este selectat lemnul pe stratul de mijloc, strat la nivelul caruia se asigura imbinarea placilor: Lemnul folosit trebuie sa aiba fibra paralela, nu oblica si de preferinta sa fie lipsit de noduri. In caz contrar, in timp, pot sa apara tensiuni ce pot determina departarea lamelelor.

8. Duritatea esentelor din lemn este diferita, spre exemplu: lemnul de mesteacan este un lemn moale, cel de stejar – mediu, iar cel de wenge – dur. Esentele cu duritate mai mare prezinta o rezistenta la amprentare mai buna.

9. Lungimea stripurilor ( lamelelor ) pe stratul nobil, in cazul produselor 3 strip, sa fie egala sau apropiata ca dimensiuni. Nu este normal ca aceste lamele sa varieze ca lungimi de la 5 la 40 de cm. La un produs 3 strip spre exemplu o lungime optima este de aprox. 30-40 cm. In cazul unui astfel de produs, aspectul este mult mai uniform.

10. La intrebarea „ De cate ori poate fi raschetat parchetul stratificat?” raspunsul corect este in cazul celui cu strat de uzura de 3,5 mm, de doua ori.
La o raschetare se pierd aprox 0,8 – 1 mm din stratul de uzura, prin urmare, dupa doua raschetari acesta ajunge la o grosime de 1,5 – 2 mm.
Deja la aceasta grosime, in cazul produselor de calitate slaba,  apar semne de intrebare privind stabilitatea top layerului.
Acum aveti toate informatiile necesare pentru a putea face o achizitie corecta.

Sursa articol: infoparchet.blogspot.ro