MENIU
Cos cumparaturi

Instructiuni montaj si intretinere


Instructiuni montaj si intretinere parchet triplustratificat cu click
Instructiuni de instalare parchet triplu stratificat

Placile de parchet triplu stratificat pot fi instalate fie flotant, fie prin lipire cu adeziv pe sapa. In cazul montajului flotant, se recomanda aplicarea unui sigilant de-a lungul laturilor cu  sistem de imbinare. In cazul montajului lipit, se recomanda utilizarea unui adeziv monocomponent poliuretanic sau silanic, ce nu depreciaza finisajul la contactul cu placile.
Instalarea poate presupune si aplicarea unor usoare lovituri.
Va recomandam sa vizionati acest film. (video)

Citiţi cu atenţie instrucţiunile înainte de a incepe procesul de instalare. Garanţia noastră presupune respectarea instructiunilor de instalare si întreţinere prezentate mai jos.

Pentru a reduce umiditatea în cazul clădirilor noi, camerele trebuie să fie încălzite şi ventilate cu nu mai puţin de o lună înainte de instalarea parchetului. Umiditatea relativă a aerului din încăpere ar trebui să fie intre 40 si 60%, iar temperatura intre 18 si 24 °C la momentul instalării, precum şi după aceea.

Unelte necesare

Aveţi nevoie de următoarele instrumente pentru instalare: un fierastrau bine ascutit, ciocan, cuter,  masina de gaurit, dalta, ruleta, creion, o pană pentru batut din lemn cu lungimea de min. 30 cm, spatula, adeziv .

Stratul suport (imaginile 1 si 2)    

Ar trebui să fie uscat, cu o planeitate foarte buna, solid si curat. Stratul suport este de obicei din beton, lemn, OSB, PAL sau plastic. Vă rugăm să reţineţi faptul ca materialele textile nu sunt adecvate ca material de hidroizolatie. Înainte de a instala, asigurati-va ca pardoseala este uscata, umidiatea relativa nu depaseste 2,5 – 3%  ,este curata, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor si deteriorarea parchetului.

Verificati planeitatea folosind o riglă dreaptă de cel puţin 2 metri. Orice abatere de la nivelul stratului suport nu trebuie să depăşească 2 - 3 mm pe 2000 mm lungime. Dacă este necesar, stratul suport ar trebui să fie nivelat sau rabotat pentru a respecta aceste cerinţe. In cazul in care montajul se face pe placi OSB sau PAL acestea ar trebui fixate, lipite de sapa, iar eventualele iregularitati slefuite.  Denivelarile in cazul  betonului se corecteaza cu sape autonivelante cu rezistenta la smulgere de min 25 N/mp.

Bariera de umiditate (imaginea 4)

Cînd  instalarea se face pe un suport de  beton cu umiditate ridicata trebuie realizata o izolare cu rasini poliuretanice, epoxidice sau cu un strat de underlay special conceput.In cazul in care se foloseste underlay imbinarile dintre role trebuiesc bine izolate cu benzi adezive speciale.

Incalzirea in pardoseala

Parchetul fabricat de Karelia Upofloor poate fi instalat pe sistemele de incalzire prin pardoseala. Conductivitatea termica este de 0,13 W/mK, ceea ce se traduce prin pierderea fata de caldura de la suprafata stratului suport a 2-3oC.
Caldura din pardoseala ar trebui să fie repartizata uniform pe întreaga suprafaţă a pardoselei.
Pornirea sistemului de încălzire se face cu cel puţin două săptămâni înainte de instalarea parchetului.
Ajustaţi temperatura graduat, astfel încât sistemul sa atinga un nivel de 2 / 3 din puterea maximă înainte de instalare. Acest lucru trebuie făcut, indiferent de perioada din an. Asigurati-va ca incaperile  sunt bine ventilate. Sistemul de încălzire prin pardoseală trebuie să fie setat la o temperatură mai scăzută (în jur de 18 °C) cu una - două zile înainte de montajul parchetului si ajustat apoi graduat la temperatura normala pe durata a una -  două săptămâni după instalare. In cazul incalzirii prin pardoseala temperatura la nivelul parchetului nu trebuie să depăşească 27 ° C.
Variatia maxima de temperatura de la o zi la alta la suprafaţa podelei nu ar trebui să depaseasca 5 °C. Luaţi în considerare acest lucru, mai ales in zonele acoperite cu covoare . Incalzirea in pardoseala cauzeaza uscarea pardoselii din lemn si induce contracţia acestuia suplimentara. Umiditatea relativă a aerului din încăpere ar trebui să fie menţinuta intre 40 si 60% pe parcursul tuturor anotimpurilor pentru a menţine parchetul în stare impecabila. Când  umiditate relativa a aerului scade sub 30%, aceasta poate provoca distantarea lamelelor. Fagul, artarul, paltinul si jatobá reacţioneaza mai intens la variaţiile  umiditatii relative a aerului decât alte specii de lemn, ceea ce face inoportună instalare lorin cazul unui sistem de încălzire in pardoseala.
Inainte de montaj respectati protocolul de incalzire si racire a sapelor.
Se recomanda montajul prin lipire cu adeziv silanic pentru a asigura un transfer termic optim si o prindre flexibila.

Păstrati ambalajele pachetelor nedeschise în incaperea in care vor fi montate timp de
 1 - 2 săptămâni pentru aclimatizare.

Pachetele, pe parcursul aclimatizarii trebuiesc raspandite prin incapere si nu pastrate suprapus. Deschideţi pachetele pe masura ce lucrările avansează. Asiguraţi-vă că
că plăcile sunt intacte înainte de a le instala. In cazul in care gasiti o placa ce prezinta defecte nu o instalati. Puteţi să solicitati inlocuirea acesteia cu una noua sau o puteti folosi pe capatul unui rand. Distribuitorul nu este responsabil in cazul instalarii placilor cu defecte. Pierderile la montaj sunt intre 3 si 5% in functie de geometria incaperilor. Lemnul este un material viu şi fiecare placa este unica, cu nuantele naturale şi variaţiile de structura, caracteristice diferitelor specii din lemn. Radiaţiile UV modifică culoarea lemnului de-a lungul timpului; speciile de lemn de culoare închisă se întuneca; speciile de culoare deschisa prezinta modificari mai puţin vizibile. Variaţiile de culoare din zonele acoperite de covoare şi mobilier se uniformizeaza în timp ca urmare a expunerii la lumina soarelui. Eventualele modificari de culoare se manifesta in principal in primul an dupa instalare.

Intervalele de expansiune (Imaginea 14)

Asemeni altor materiale naturale, parchetul din lemn se extinde şi se contracta, în functie de modificarile ce intervin asupra umiditatii aerului. Pentru a preveni această expansiune, care apare, de obicei în timpul verii, puteţi lasa un spaţiu de dilatatie de 7-10 milimetri. Distanta fata de perete sau alte pardoseli poate fi acoperită cu o plintă sau cu profile. Pentru a mentine aceasta distanta, pe durata instalarii se folosesc pene. In camere cu latime de peste 8 metri rostul de dilatatie se calculeaza ca fiind multiplu de 1,5 mm per metru de pardoseala masurat in cruce raportat la sensul placilor. Asiguraţi-vă că plintele si profilele au adancimea suficienta pentru a  acoperi contracţia platilor ce apare, de obicei, în lunile de iarnă când este folosit sistemul de încălzire. O distanta similara ar trebui lasata si in zona tevilor, pragurilor, tocurilor de uşi şi stalpilor.
Se impune existenta unui rost de dilatatie in cazul in care latimea incaperii depaseste 12 m în spaţiu deschis. Rosturile de dilatatie trebuie amplasate la nivelul usilor sau in alte spaţii adecvate şi acoperite cu profile metalice sau din lemn. Pozitionarea unor piese grele de mobilier sau aprate electrocasnice mari pe o pardoseala din lemn flotanta poate cauza aparitia rosturilor intre lamele, datorita restrictionarii comportamentului natural al lemnului.
.
Taierea tocurilor de usa (Imaginea 3)

Asezati placa de parchet si stratul de underlay in dreptul usii. Acest lucru vă va oferi nivelul corect la care trebuie taiat tocul pentru a va permite introducerea sub el a placii de parchet. Luati in calcul si un spatiu de dilatatie suficient atat in plan vertical, cat si orizontal.
 
Directia de instalare
 
Placile sunt de obicei instalate în paralel cu direcţia iluminarii naturale a camerei. În spatiile alungite vă recomandăm să instalaţi placile pe directia longitudinala a camerei. În cazul în care stratul suport  este din lemn, placile ar trebui să fie instalate perpendicular pe directia panourilor din care este confectionat.
 
Instalarea.

Începeţi prin măsurarea lăţimii camerei şi apoi calculati câte randuri de placi va sunt necesare. În cazul în care lăţimea ultimului rând este mai mică de 40 mm, decupati din primul rand placile la o lăţime mai mică. Placile pot fi instalate prin sistemul click fara adeziv.
Montajul se face de la stânga la dreapta (Imaginea 5) pornind de la perete, placa fiind orientata cu latura cu imbinarea superioara spre acesta (Imaginea 6). Distanţa de la placi la perete se poate regla mai tarziu, cu pene, după instalarea a trei sau patru rânduri.
NOTĂ! Întotdeauna inlaturati sistemul de imbinare al placii dinspre perete pentru a asigura un spatiu de expansiune suficient. Luaţi în considerare acest lucru  in cazul tuturor zonelor de contact cu peretii. Placa urmatoare se monteaza prin imbinarea pe latura scurta in unghi si apoi coborarea spre suprafata suport (Imaginea 7). Se procedează în acest mod pana la sfarsitul randului.
Sfat: Puteţi fixa mai usor placile la nivelul clickului prin balansarea lor usoara sus-jos. Fiţi atenţi să nu deterioraţi la sfârşitul capetele placilor. Aveţi grijă să nu îndoiţi placile cu forţa excesiva, deoarece aceasta determină microfracturi îla nivelul suprafetei lacuite.Masurati si decupati ultima placa, tinand cont si de rostul de dilatatie si apoi instalati-o. Dacă peretele de pornire nu este drept, acest lucru se poate regla prin decuparea corespunzatoare la nivelul primului rand. Instalaţi placile din nou de la stânga la dreapta, tinand cont de spatiul de dilatatie.
Sfat: Puteţi obţine lungimea corecta intorcand placa 180 de grade pe spate si marcand corect locul taierii(Imaginea 8). Începeţi rândul următor (Imaginea 9) cu bucata ramasa de pe capatul randului anterior. Distanta intre imbinari la nivelul placilor adiacente trebuie sa fie la mai puţin de 50 cm (Imaginea 14); pentru placile scurte (1133 cm) ar trebui să fie la 30 cm.
Instalaţi rândul următor (Imaginea 10) asezand placa in click intr-un unghi usor fata de rândul precedent şi coborati-l spre pardoseala. Dacă apare un decalaj usor între placi la nivelul imbinarii, verificati daca in sistemul de imbinare nu au ramas cumva aschii sau alte particule. Puneti o pana de instalare (Imaginea 11) la o distanţă de aproximativ 50 mm faţă de sfârşitul placii anterior instalate.
Mai intai imbinati placile pe latura scurta si apoi pe cea lunga.. Apasati  simultan placa înainte şi înapoi raportat la pardoseala intr-un unghi similar cu cel existent in cazul placii precedente (Imaginea 12). Puteti scoate penele pentru montaj (Imaginea 13) dupa ce imbinati placile cu ajutorul marginilor acestora.
Nu folositi resturi de parchet pentru usoarele batai necesare fixarii placilor.
Dupa ce s-au montat trei, patru randuri puteti ajusta spatiile de dilatatie in functie de geometria peretilor.

Ultimul rand

Se măsoară lăţimea necesara la nivelul ultimului rând de plăci in mai multe puncte (a se tine cont de spatiul de dilatatie), trasati linia de tăiere şi taiati placile la dimensiunea corespunzătoare.
Imbinati placile si apoi fixatile cu ajutorul unei parghii sau unei gheare din metal. Utilizati o protecţie între perete şi parghia metalica. În cazul în care ultimul rând de plăci trebuie să fie instalat  in dreptul unei usi decupati o latura a placii in functie de distanta necesara si apoi aplicati pentru siguranta un adeziv in ultima imbinare.(Imaginile 16 şi 17). Instalaţi pene de strângere.
In cazul tevilor, dupa masurarea corecta a pozitiei acestora se gaureste placa  in punctele respective. Diametrul gaurii trebuie sa fie mai mare cu 20 mm decat cel al tevilor (Imaginea 18). Tăiaţi piesa care urmează să fie amplasata în spatele tevilor . Unghiul de taiere in zona dintre tevi trebuie sa fie de 45 de grade, pentru ca in momentul montajului prin lipire decupajul sa fie sesizat cat mai putin.

FINISAREA

Scoateţi penele după instalarea ultimului rând si stergeti eventualele pete de adeziv cu o cârpă umedă. Instalaţi plintele şi pragurile. Nu instalaţi plinta prea strâns lipită de parchet si nu prindeti pragurile prin parchet. Acest lucru va restricţiona libera miscare a lemnului. Dacă este necesar, finisati eventualele fisuri cu chit potrivit pentru tipul de lemn în cauză.
Protejaţi parchetul finisat bucati de carton în cazul în care lucrările continuă la faţa locului. Nu folositi folie de plastic. Aceasta poate cauza condens si poate afecta calitatea finala a lucrarii.
Prousele din lemn isi schimba culoarea din cauza radiaţiilor UV. Zonele neprotejate isi vor schimba culoarea mai repede decât cele protejate, dar diferenţele se vor uniformiza  în timp ca urmare a expunerii la lumină.
Notă! Instalarea parchetului din lemn ar trebui să fie ultima faza de decoratiuni interioare.

SFATURI PRIVIND INSTALAREA

Holurile înguste: Dacă direcţia de instalare este transversala de exemplu, la un hol ingust, puteţi preveni deformarea placilor prin tăierea furnirului de bază din toate scândurile in două sau trei puncte. Aceste taieri ar trebui să fie făcute în diagonală, la un unghi de 45 grade, fie cu ajutorul unui ferăstrău sau cutter, şi nu trebuie să depăşească grosimea furnirului.
Eliminarea marginii de  blocare: La instalarea unei placi, dacă nu se poate înclina-l pe lungime sau lăţime-înţelept, va trebui să eliminati marginea de blocare de la lungimea dorita folosind o daltă sau alt instrument şi apoi instalaţi-l prin alunecare orizontala. În aceste cazuri, trebuie să aplicaţi adeziv la nivelul imbinarii. Aceste situaţii pot apărea atunci când parchetul este instalat sub calorifere, tocuri de usa, scari.
Reteau de incalzire termica: in cazul in care in incapere sunt tevi ce traverseaza camera, acestea trebuiesc inglobate in sapa si foarte bine izolate pentru a preveni expunerea parchetului la temperaturi mai mari de 28oC.
Montajul sub radiatoare: laturile scurte ale placilor pot fi fixate prin alunecare din lateral si lovirea usoara cu ajutorul unei pene de cauciuc in momentul in care ajung la acelasi nivel.
Profile de trecere: Toate benzile şi pragurile ar trebui să fie prinse, astfel incat pardoseala sa ramana flotanta. Noi nu recomandăm utilizarea de silicoane sau benzi elastice pentru rosturile de dilatare din cauza elasticitatii lor scăzute. Nu se recomanda plasarea cablurilor sub profilele de trecere.

Instructiuni de intretinere
 
Placile sunt livrate din fabrica finisate, fie cu lac tratat UV, fie cu uleiuri naturale pe baza de apa. Placile nu contin formaldehidă sau alte substanţe nocive.
Urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni pentru a conferi pardoselii dumneavoastra din lemn un aspect frumos pentru o lungă perioadă de timp.
Opriti praful si murdaria pe cat posibil la nivelul usii de la intrare.
Amplasati covorase pentru sters atat inainte cat si dupa usa. Atentie si la loccul unde se pastreaza pantofii.
Bucăţi de pâslă ataşată, sub picioarele mobilierului va ajuta la protejarea parchetului dvs.ferindu-l de zgarieturi.
Evitati sa mergeti cu pantofi cu toc cui pe pardoselile din lemn.
Nu utilizati cantitati mari de apa la curatarea parchetului.
In cazul in care scapati apa pe parchet, stergeti rapid zona respectiva cu o carpa.
Eliminati eventualele pete atunci când sunt în stare proaspătă, fie cu apa si/sau cu o carpa uscata.
Pentru o întreţinere de zi cu zi, este suficient să aspirati parchetul si sa il curatati cu un mop usor umezit. Astfel  suprafaţa se va usca imediat, fără sa apara pete lasate de picaturile de apa.
Zonele murdare ar trebui să fie sterse cu o cârpă imbibata într-o soluţie de curăţare uşoară (PH 6-8), şi, ulterior, uscate. Întotdeauna evitati utilizarea
de cantităţi mari de apă atunci când curăţati suprafete din lemn.
Folositi produse de curatat lemn profesionale, mai ales in cazul pardoselilor din lemn uleiate. Ex: Bona, Osmo etc.
Alegeti produsele de curatat in functie de tipul de finisaj: lac, ulei, ceara.

Aerul din incaperi
 
Lemnul este un material natural şi este supus la grele incercari ca urmare a variaţiilor de umiditate a aerului (se dilata si se contracta), în ţările nordice, în special.
Prin urmare, este important să se menţină umiditatea relativa a aerului (RH) intre 40 si 60% ,iar temperatura in camera intre 18 - 24 ° C. In cazul in care conditiile existente se abat semnificativ de la aceste valori, pot aparea rosturi, contractii sau curbari, dilatari, pentru care producătorul, distribuitorul sau de montatorul nu pot fi trasi la răspundere. Puteţi minimiza aceste efecte utilizand un umidificator de aer  în perioadele uscate şi încălzirea în condiţiile in care umiditatea este ridicata . Dacă nu locuiti pentru  perioade mai lungi în sezonul uscat in respectivele locatii, vă puteţi păstra umiditatea aerului
la un nivel superior prin reducerea temperaturii la 15 - 18 ° C şi utilizarea aparatului de aer conditionat la nivelul minim. Trebuie să achiziţionaţi un aparat de masurare a umiditatii pentru apartament, deoarece nivelele de umiditate si temperatura menţionate mai sus sunt mai sanatoase pentru tine si familia ta.
În timpul sezonului de iarnă, aşa-numitele aer higrometre afişeaza valori care sunt în medie cu 10 - 15% mai mari, dacă acestea nu sunt calibrate cel puţin o dată pe lună. Vă recomandăm să cumpere un termometru digital si un umido combo metru.
Fagul, artarul, paltinul, mesteacanul si Jatobá reacţioneaza mai intens la schimbările de umiditate a aerului decât alte esente de lemn.

Intretinerea parchetului din lemn este uşoara şi plăcută atâta timp cât tineti cont de cateva aspecte: umiditatea si temperatura corecta, condiţiile cu privire la încălzirea in pardoseala, precum şi, folosirea stergatoarelor de picioare pe ambele laturi ale uşii din faţă, evitarea utilizarii a apei in abundenta pentru curăţare, îndepărtarea imediată a petelor, amplasarea de bucăţi de pâslă sub picioarele mobilei.

Curatarea petelor

Suc, vin, cafea, ceai, ciocolata  - solutie de curatat PH 6-8
Ulei, unsoare, funingine, smoală, crema de pantofi -   White-spirt
Marker, stilou cu bilă, ruj  - alcool rafinat şi apă
Sânge – apa rece
Adeziv PVAC  - solutie de curatat PH9

Parchet lacuit:
 
Intretinerea suprafeţei lăcuite.
Instructiuni privind refinisarea regasiti pe site-ul producătorului. Karelia utilizeaza un lac de trafic elastic Bona, pe baza de apa. In cazul refinisarii utilizati un produs similar. Evitati intretinerea cu produse ce contin ceară , deoarece imbacsesc finisajul si pot împiedica relacuirea.
Periodic utilizati un refresher pentru parchet lacuit.

Parchetul uleiat:

Curatenie si intretinere
In cazul intretinerii saptamanale trebuie să utilizaţi un cleaner pentru parchet uleiat. Acesta se utilizeaza concentrat sau diluat cu apa in conformitate cu instrucţiunile producătorului inscriptionate pe doza.
Parchetul mai intai se aspira si apoi se sterge cu o laveta sau un mop special destinat intretinerii parchetului. Mopul trebuie usor umezit, impregnat cu solutia respectiva. Nu folositi apa din abundenta.
Periodic, utilizati un refresher pentru parchet uleiat. Acesta reimprospateaza finisajul.

Curatarea petelor
 
Antipată
Puteţi corecta eventualele usoare zgarieturi sau pete utilizand un cleaner si un refresher profesional. Aplicaţi un strat subţire de cleaner pe o cârpă curată si frecati usor zona respectiva pana cand murdaria se depune pe aceasta. Lasati sa se usuce zona respectiva pentru circa 30 de minute.
 
Ulei pentru reconditionare

Se curata de praf şi murdărie parchetul cu un aspirator sau o laveta curata. Curăţaţi zona uzată sau deteriorată. Nu este nevoie să frecati zona respectiva.
Aplicaţi un strat subţire de ulei de bază (de exemplu, Osmo, Bona) cu o cârpă curată în zonă pentru a o recondiţiona, frecati usor cu o cârpă parchetul şi lăsaţi-l să se usuce. Dacă este necesar, polisati-l cu o cârpă moale.

Sursa articol: infoparchet.blogspot.ro